woensdag 3 oktober 2012

Station Hollands Spoor - Den Haag


Het station Hollands Spoor is het oudste station van Den Haag. Het werd geopend in 1843 toen de oude lijn (de oudste spoorlijn van Nederland) vanuit Amsterdam van Leiden naar Den Haag door werd getrokken. In 1847 werd de lijn verlengd naar Rotterdam. De naam van het station is ontleend aan de Hollandsche IJzeren SpoorwegMaatschappij.
IMG_2567.jpg picture by zakina
Sinds 1870 bestaat in Den Haag de situatie dat er twee hoofdstations zijn. Maar dat kwam omdat er een nog een Spoormaatschappij bestond in die tijd. Station Rhijnspoor werd later Staatsspoor en uiteindelijk Centraal Station.  Maar over dat station ga ik het hier niet hebben.
IMG_2568.jpg picture by zakina
Mooie details
De gevel die we nu zien is naar een ontwerp van Architect D.A.N Margadant en is uit 1891.
IMG_2570.jpg picture by zakina
IMG_2571.jpg picture by zakina
Koninklijke wachtkamer
(foto's hieronder)
IMG_2572.jpg picture by zakina
Sinds 1893 heeft het station een Koninklijke wachtkamer, de buitenkant is nog steeds aanwezig. Het heeft een eigen luifel. En in de wachtkamer vindt men in 'glas in lood' de "wapens" van de belangrijkste "Hollandse Steden waar de Hollandsche Ijzeren Spoorwegmaatschappij" door reed. Het bevat 7 vertrekken met een ruim trappenhuis en een vestibule. Ook Staatsspoor had een Koninklijke wachtkamer en die is te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht (zie mijn logje over het museum).  Het lijkt me ooit eens leuk om die in het Hollandsspoor een keer met eigen ogen te mogen aanschouwen
IMG_2573.jpg picture by zakina
Het stationsplein is in 2002 opgeknapt en ik vind dat ze dat aardig hebben gedaan, wel naar nieuwe tijd, maar overzichtelijk en ruim en zo ligt het station er weer mooi bij (hebben ze beter gedaan dan met het CS in Groningen).

Geen opmerkingen:

Popeye & Frank "Rocky" Fiegel

Popeye, Museum aan de A Wist jij dat 𝗣𝗼𝗽𝗲𝘆𝗲 gebasseerd is op een echt persoon?  Klik op Foto voor Youtube video van 2½ minuut Frank &q...