woensdag 3 oktober 2012

Coevorden


De eerste schriftelijke vermelding (op een oorkonde) van Koevoorde (een plaats waar boeren hun koeien door een doorwaadbare plek in een rivier dreven) dateert van 1148.
ZIMG_1684.jpg
De Ganzenhoedster op de markt.
Coevorden is de Ganzenstad, waar de Ganzenmarkt elk jaar duizenden bezoekers trekt, tevens wordt er ieder jaar een verkiezing gehouden onder jonge meisjes die Miss Ganzenhoedster van dat jaar kunnen worden. Alle belangrijkste straten komen uit op de markt.
ZIMG_1697.jpg
één van de ganzen om de hoedster heen.
ZIMG_1696.jpg
Zelfs boven een winkel zie je weer een ganzenhoedster of er heet een winkel wel zo 
ZIMG_1669.jpg
Het Kasteel
(dat is gewoon de naam...heel simpel dus )
Het kasteel werd in zijn oorspronkelijke vorm voor het jaar 1200 als strategische sterkte van Coevorden gebouwd. In 1395 werd bepaald dat het kasteel van Coevorden het enige in Drenthe zou blijven. In de loop der eeuwen is het kasteel talloze malen herbouwd en verbouwd.
Nat in ernstig verval te zijn geraakt is in 1967 besloten tot restauratie. Op  8 september 1972, tegelijk met de herdenking van het 300-jarig ontzet vna Coevorden, werd het kasteel officieel heropend door HM Koningin Juliana.
ZIMG_1691.jpg
Volgens de gevelsteen komt deze kerk uit 1641.
Deze Nederlandse hervormde kerk is één van de oudste
Reformatorische kerken van ons land.
ZIMG_1673.jpg
De drie podagristen

Geen opmerkingen:

De Burger en de hoer - Lotte van de Pol

De afgelopen 2 dagen las ik het boek 'De Burger en de hoer" van Lotte van de Pol. Prostitutie in Amsterdam. Het mooie is, dat er in...