woensdag 3 oktober 2012

Arnhem


De naam Arnhem is sinds 893 bekend. Een kleine nederzetting van enkele hoeven en een kerkje. De oudste kern lag ter hoogte van de Eusebiuskerk aan de benedenloop van de St. Jansbeek, die vanaf de Veluwerand naar de Rijn liep.
In 1233 werden aan de nerderzetting, waarvan het bewondersaantal op 2000 tot 3000 mensen wordt geschat, stadsrechten verleend door graaf Otto II van Gelre.
De 13e eeuwse ommuring is in latere eeuwen vele malen versterkt en uitgebreid tot een vesting. Tussen 1827 en 1850 zijn echter alle vestingwerken geslecht met uitzondering van de Sabelspoort (helaas stond deze in de stijgers toen wij in Arnhem waren). De opheffing van de vesting bood Arnhem als eerste stad in Nederland de gelegenheid zich in het buitengebied vrij te ontplooien. Dat leidde tot een grote bevolkingsaanwas in de tweede helft van de 19e eeuw. De grondslag voor deze uitbreiding en de aanleg van de singels vormde een plan uit 1853 van de stadsarchitect HJ Heuvelink. De spoorlijn richting Duitsland die de stad doorsnijdt dateert van 1856.
IMG_0765.jpg
Als je goed kijkt zie je net onder die groene flad een torentje...
dat is het oude station van Arnhem. Wij denken dat ze alles af gaan breken.
Er wordt nl gebouwd aan een nieuw station. Jammer dat we de oude niet beter konden
fotograferen als dit.

Geen opmerkingen:

De Burger en de hoer - Lotte van de Pol

De afgelopen 2 dagen las ik het boek 'De Burger en de hoer" van Lotte van de Pol. Prostitutie in Amsterdam. Het mooie is, dat er in...