woensdag 3 oktober 2012

Dr S van Mesdagkliniek


De Cellulaire gevangenis en het poortgebouw zijn gebouwd in 1883 in opdracht van het Rijk naar ontwerp van justitie-architect J.F. Metzelaar.
FPICT0203.jpg
Sinds 1951 is het gebouw van de strafgevangenis in gebruik als TBS-kliniek en maakt het deel uit van de Dr. S. van Mesdagkliniek. Sinds de jaren zestig is van binnen heel wat verbouwd en aangepast, maar ondanks dat zijn de hoofdstructuur en opzet van het complex goed bewaard gebleven.
FPICT0206.jpg
Het poortgebouw bestaat uit 2 zware zeshoekige torens, die aan de bovenzijde van zware kantelen zijn voorzien. Tussen de torens is in het midden een zware, dubbele houten deur geplaatst onder een brede rondboog. De deur is van kussenpanelen voorzien. De boog-doorgang wordt zowel aan de buiten- als binnenzijde afgeschermd door een hek van houten latwerk.
ZIMG_0987.jpg
De hoektorens bezitten een zwaar basement van ruw behakte natuursteenblokken met diagonale, lineaire patronen. In het basement wordt horizontaal geleed door een iets vooruitspringende doorlopende onder- en bovendorpelrand van eveneens natuursteen.
PICT0208.jpg

Geen opmerkingen:

Popeye & Frank "Rocky" Fiegel

Popeye, Museum aan de A Wist jij dat 𝗣𝗼𝗽𝗲𝘆𝗲 gebasseerd is op een echt persoon?  Klik op Foto voor Youtube video van 2½ minuut Frank &q...