woensdag 3 oktober 2012

Dr S van Mesdagkliniek


De Cellulaire gevangenis en het poortgebouw zijn gebouwd in 1883 in opdracht van het Rijk naar ontwerp van justitie-architect J.F. Metzelaar.
FPICT0203.jpg
Sinds 1951 is het gebouw van de strafgevangenis in gebruik als TBS-kliniek en maakt het deel uit van de Dr. S. van Mesdagkliniek. Sinds de jaren zestig is van binnen heel wat verbouwd en aangepast, maar ondanks dat zijn de hoofdstructuur en opzet van het complex goed bewaard gebleven.
FPICT0206.jpg
Het poortgebouw bestaat uit 2 zware zeshoekige torens, die aan de bovenzijde van zware kantelen zijn voorzien. Tussen de torens is in het midden een zware, dubbele houten deur geplaatst onder een brede rondboog. De deur is van kussenpanelen voorzien. De boog-doorgang wordt zowel aan de buiten- als binnenzijde afgeschermd door een hek van houten latwerk.
ZIMG_0987.jpg
De hoektorens bezitten een zwaar basement van ruw behakte natuursteenblokken met diagonale, lineaire patronen. In het basement wordt horizontaal geleed door een iets vooruitspringende doorlopende onder- en bovendorpelrand van eveneens natuursteen.
PICT0208.jpg

Geen opmerkingen:

De Burger en de hoer - Lotte van de Pol

De afgelopen 2 dagen las ik het boek 'De Burger en de hoer" van Lotte van de Pol. Prostitutie in Amsterdam. Het mooie is, dat er in...