zaterdag 23 februari 2019

Jaaroverzicht 2018

Heb nog nooit zo laat een jaarblog geplaatst, maar vind het toch wel leuk, om als nog te doen. Januari


Het jaar begon goed, met een fijne verandering. Al 10 jaar irriteerde ik me aan een walgelijke kast in de keuken. En dat was niet netjes te krijgen. Weg ermee. Collega en haar vriend hielpen met het verwijderen en verven en ik kreeg een net kastje, die zij niet meer gebruikten. Wat was ik er happy mee na afloop. Telkens als ik mijn keuken in loop, vind ik het zo luxe 😊. 

Op 10 januari bezocht ik het Groninger Museum en genoot van de Romantiek in het Noorden, maar ook van een paar andere werken. Ook vermaakte ik me nogal met een paar details 😊.

Op 18 januari liet de klas van C horen wat zij konden op de gitaar. Zo leuk!!

Februari


De opa van mijn zoon overleed begin februari en wij zijn alleen naar de begraafplaats gegaan, waar C hielp met het begraven van zijn opa. 

Einde van de maand werd het koud en stond het ijs dik op mijn ramen

Maart

C werd 10 jaar. 

Ik deed mijzelf de Free Style Libre kado.  En kon al snel niet meer zonder. Wat een inzicht kreeg ik in mijn bloedwaardes. Ik wist de ochtendpiek lager te houden en kreeg minder vaak hypers van >20. Door het inzicht kan ik meer kanten uit. En het geeft mij een vorm van veiligheid. Als of ik beter er op in kan springen. C vond het fijn, om mij te kunnen scannen als ik slaap. Ik lag er krom voor, want pfff 60 euro per 14dgn is natuurlijk veel geld. Gelukkig werd die in de loop van het jaar met terugwerkende kracht vergoed. 

April

Naar Amsterdam de Hermitage. Wat een mooie tentoonstelling. Rembrandts jonge vrouw met oorbellen raakte mij zodanig, dat ik nog even terug liep, toen ik zag dat er geen mensen meer voor stonden. Daarna werd ik mee genomen naar de Hollandse Schouwburg. Al kende ik het verhaal al een aantal jaar, er staan op die plek.... 

De juf was ziek en dan is er geen vervanging. Gelukkig kon ik vrij krijgen van mijn werk en zaten we in een lege bioscoopzaal, wat voelde dat super de luxe. 

Mijn zoon blijk dyslexie te hebben en laat ik dat nu al jaren hebben geroepen, omdat ik zelf een lichtere vorm er van heb. Maar eindelijk hebben we hulp. Molendrift, dat in een prachtig gebouw zit. Hij gaat zo vooruit, nog niet snel genoeg, maar er zit progressie in. 

Mei

Op 4 mei liepen voor het eerst in ons leven mee met een stille tocht vanaf het Joodsmonument richting de Martinitoren.  Ik vond het heel indrukwekkend, maar voor mijn zoon was het te lang. Te lang om stil te zijn. Dus besloot ik op het Gedempte Zuiderdiep ons af te splitsen van de groep. 

Deze maand was er een interessante Museum Jeugd Universiteit. Over o.a wat men vroeger at. Zij had bij zich en een opgezette pad zoals men vroeger het weer voorspelde.  

Ik stond oog in oog met het oudste boek, dat ik ooit aan mocht raken (met handschoen). Wel 594 jaar oud. Maar het zou niet het oudste zijn, wat ik ooit in mijn leven aan zou mogen raken. Dat zal later dit jaar plaatsvinden. 

Juni


Per 1 juni kreeg ik 4 uur contract-uitbreiding met 4 uur schoonmaakwerk naast de werkzaamheden die ik al heb. Ik begon in de laatste week van mei al met een extra grote schoonmaak, zodat ik mijn werk in 4 uur zou redden. Het was even wennen voor mezelf qua planning en de combinatie, maar een paar maanden later raakte ik wel gewend aan de combi. Het mooie voordeel is, dat we het financieel ruimer hebben en daar hebben we dit jaar even wat extra van genoten. 

Op 6 juni zag ik opeens een hele zwerm bijen. Ik weet dan wel dat ze niet steken en had er recent iets over gezien op TV Oog op de Mei-kermis was er ook een zwerm geweest, maar veel bezoekers durfden ons museum niet in. Hen liet ik binnen via onze voordeur, die normaal gesloten is en enkele liet ik er ook via die kant uit. Ik maakte dit korte filmpje. En toen de bijen op de regenpijn bleven zitten belde ik een imker. Zij kwam de bijen diezelfde middag nog halen. 

Op 7 juni kwam een meneer langs met Jacobskruik. Hij had deze gevonden op zijn 12e en de kruik blijkt 13e eeuws te zijn. Ik vind het altijd wel leuk, als mensen dingen komen laten zien.  Hij wilde heel graag weten wat dat waard is.... tja....

Ik herstelde zelf een schoen en het fietsslot kreeg een nieuw stofje, van een oude broek. Het slot blijkt net zo lang te zijn als mijn been. 

Bij de buren mogen wij komen kijken bij Fasion, die net een dag geleden moeder was geworden. Ohhh en zoooo schattig die kleine kittens. En deze kittens zullen heel schattige buren worden en af en toe op ons balkon weten te komen :).


De Brugstraat werd het asfalt verwijderd en kwam er een gelijkvloerse straat voor voetgangers en fietsers. Weg met de hoge smalle stoepen. De straat werd er veel mooier door, maar het werd niet zoals ik had verwacht. Door de ruimte zijn fietsers de straat als parkeerplek gaan gebruiken en vaak lopen voetgangers in het midden van de straat, waardoor je moeilijker kan fietsen. 


Ik zag deze tafel en bankje bij een meubelwinkel en ben er helemaal weg van. Ik zou heeeeeel graag dit willen kopen, maar dat wordt nog een tijdje sparen. De bijbehorende stoelen vind ik niet leuk, maar maakt niet uit, heb het geld toch niet. Maar dromen mag ;) . Het bankje vinden we wel leuk. 

Ik kreeg de schrik van mijn leven, toen C werd aangereden door een auto die van de parkeerplek kwam. Ik zag het gebeuren en in mijn beleving in slow motion. De bestuurder van de auto vertelde mij, dat ze zo snel remde door mijn schreeuw. En daardoor bleef het bij een tikkie pffff... mijn hart had even stil gestaan en terwijl ik begon te huilen, fietste hij geschrokken naar huis. De bijrijder kwam mij troosten. De les die hij eruit leerde, was dat hij moet kijken of de geparkeerde auto's leeg zijn. En dat doet hij sindsdien goed. 

Samen met mijn bestie en mijn zoon is één muur van de huiskamer geverfd. Wat een verschil!! Later dit jaar zou ik een dressoir kopen. Zo blij me iig een halve huiskamer die nu naar mijn zin is. 


Een lieve collega nam samen met haar man en haar buurjongen mij en C mee naar Wildlands. Ze had een aantal vrijkaartjes en we hadden mooi weer en een super leuke dag. 

Juli

De Brugstraat was klaar en wat een ruimte in het begin. Wat kwamen de panden beter uit en zelfs inwoners van Groningen die ons bezochten, vertelden dat ze nooit eerder hadden geweten, dat hier een museum zat. 

In mijn werk heb ik regelmatig leuke ontmoetingen en wat is er leuker dan de dag van een ander leuk te maken? Deze man, zou mij voorlopig nog wel bijblijven. 


Op 12 juli mocht ik mee lopen met mijn camera terwijl Oliver een super leuke rondleiding deed. Ik vond het heel knap gedaan van hem en wat leuk de reacties van de kinderen. Helaas is mijn naam er niet bij gekomen in het artikel van de gezinsbode. Ik heb die dag een aantal mooie foto's gemaakt, maar kan ik natuurlijk niet plaatsten ivm de wet op privacy. Ik vond het dood eng om te doen. Ik fotografeer meestal geen mensen maar dingen en gebouwen. R een vriend van mijn zoon zei mij "Zakina, je moet gewoon doen of wij het zijn." hij had gelijk. En helemaal vanaf het moment dat de kinderen leken te vergeten dat er een camera was. Een mooie en leerzame ervaring voor mij als fotografe. 

Deze maand trouwde C zijn juf en kwam ze in trouwjurk naar school samen met haar kersverse man. Het deed mij terug denken aan een juf op de kleuterschool die ooit trouwde en wij een feestje hadden die dag op het schoolplein. 

Op 16 juli zat C op school en waren op die maandag het Groninger Museum en het Drentsmuseum open ivm de Zomervakantie. Ik genoot van de tentoonstelling van 100 jaar de Ploeg.  En zag ik voor het eerst een schilderij van de hand van Alida Pott.  Ik ken Alida vooral als naamgeefster van het schip op de binnenplaats van ons museum. 
Bij het Drents Museum was de schitterende tentoonstelling van Irak, Bakermat van de beschaving. 
en ging ik in de rest van het museum op zoek naar het schilderij van Jozef Israëls: De Drentse Madonna. 

De zomervakantie begon heeeeeeeel warm. Daardoor sliepen wij in de huiskamer. Over de Zomervakantie heb ik een blog geschreven, die bleek al af, maar was ik vergeten te plaatsen. 

Augustus


Het was zo'n warme zomer, dat de Platanen uit hun jasje groeiden en daar helemaal gelukkig van werden. Maar soms klopte de weersvoorspellingen niet en zei buienrader dat het droog was, maar moesten we met velen schuilen op de markt. 
In het nieuws kwam, dat het respectloos is om op een Hunebed te klimmen en ik besefte dat ik mij daar deels ook eens schuldig aan heb gemaakt, ondanks dat ik altijd respectvol met graven om ga. 

September

leuke reactie van de bieb op Twitter op mijn 
reactie aan iemand. 

School begon op 3 september. Leuk om mee te mogen in de klas en te zien hoe het dit jaar zal verlopen. Wat is het digibord toch een fijne schooltool. Ik denk dat ik sommige dingen op school in deze tijd wel wat had gevonden voor mijzelf toen ik kind was.

Op 5 september zag ik een insect die ik nog niet eerder denk gezien te hebben. Dankzij Twitter en Instagram weet ik nu dat het een gaasvlieg is. 

Op 8 september daalden wij af in het riool  en naar de rioolwaterzuivering in Garmerwolde. We hadden een super leuke dag. We ontmoette een jongen waarmee C op de BSO had gezeten, samen met zijn vader en de kinderen hadden het zo super leuk, dat ik vader en zoon ook mee nam met Museumnacht. We maakte een boottochtje met de Emma op 10 september werd mijn foto geplaatst op de website van RTV Noord. Leuk :) .  

Op 22 september hadden we straatfeest en stond ik met 2 collega's (eentje 's ochtends en eentje 's middags) met een marktkraam op straat. En het was super leuk. Leuke reacties van mensen die voorbij liepen en leuk verkocht. Het leukste vind ik nog wel, dat we er in de museumwinkel herhaal bezoek door hebben. 

De oppas maakte deze foto, dat wilde ik zo graag als herinnering, omdat buurtpoes Miesje al een oud dametje is. 

Op 23 september leefden wij ons uit in de kledingzaak. Voor het eerst dat ik zoveel geld uitgaf aan kleding voor mijn zoon en wat was hij er trots op. Dankzij de extra uurtjes die ik werk kon ik dit doen. 

Op 25 september had ik fietspech en enorm veel spullen bij mij. Gelukkig wilden Jan & Rex mij wel even thuis brengen en haalden wij onderweg mijn zoon van school. Die dat vroeger altijd super leuk vond en zich nu wat geneerde :D. 

Op de 27e was ik te gast op het politiebureau en nee, niet als crimineel (reacties op Twitter ;) ). Ik maakte deze foto en dankzij kenners kwam ik erachter waar deze oude leeuwen vandaan komen. 


Ik won een prijs in de actie #vananaarbrugstraat en deze super leuke gevulde boodschappentas heb ik gedeeld met collega's. 

Oktober


13 oktober was het weer de Dag van de Groninger Geschiedenis. Samen met die jongen van het riool en zijn vader zijn we er heen gegaan. Gesmuld van de gratis poffertjes en daarna samen naar het Stripmuseum gegaan. 

15 oktober gewandeld door het Pioenpark waar de rozen nog in bloei stonden en waar ik dit herfstblad hangend aan een spinnendraadje op de foto zette. 

Heerlijk een paar dagen naar Den Haag geweest, waar we de Japansetuin bezochte. En via Hollands Spoor naar Rotterdam gereisd. Toen we uit de tram stapten en de Erasmusbrug zagen, vroeg mijn zoon of we in Londen waren. Hij wist niet dat Nederlandse steden er zo modern uit konden zien. Dus stukje geschiedenis verteld over WO II. We bezochten de tentoonstelling van de Fabeltjeskrant en het Maritiem Museum.

We gingen voor mij een stukje jeugdherinneringen op halen, op een andere dag namelijk in een stukje van Rijswijk. En daarna de hoek Bontekoekade/Goudriaankade wat vroeger de hoek met de Trekweg was, waar mijn overgrootmoeder woonde in de oude straat. Sinds er nieuwbouw staat heet het Bontekoekade. 

November


Op 2 november liep ik in de ochtend langs het Waagplein om naar de maan van kunstenaar Luke Jerram te kijken. Helaas was de maan lek. toch besloot ik de foto te maken. In de loop van de ochtend stond mijn foto op Gig.nl en op Nu.nl. Later op de dag liep ik er met mijn zoon en was de maan weer rond. 

Sinds 14 november staat er een model van de Voorwaarts Voorwaarts  in ons museum  Het schip waar menig jaar Sinterklaas, de stad mee binnen werd gebracht, tijdens de intocht. Helaas verlaat het schip onze stad om te gaan liggen in Duitsland als horeca-schip. Tevens werd er door het bestuur van de Voorwaarts Voorwaarts aan het museum een schilderij geschonken *zie hier*

Op dezelfde dag werd de mini-tentoonstelling van de archeologische vondsten van afgelopen zomer op de Hoge der Aa en de Brugstraat. Deze mooie ring werd daar ook gevonden. 

Op de 17e was de Sinterklaasintocht, samen met de oppas van mijn zoon en een ander oppaskind van haar zijn we naar de intocht langs het water wezen kijken en later toch ook wel naar de Grote Markt. 

Op de 24e kreeg ik van de buren dit zalige bord met de lekkerste falafel die ik ooit gegeten heb. 

In November kocht ik deze leuke Martinitorenkaarsen voor de museumwinkel in. We hebben meer kleuren nu, dan op de foto zichtbaar is. Het gave is, dat in die paar weken dat ik de kaarsen in het assortiment had het een topper werd in de verkoop. Van de top 10 van verkooptoppers, staan de kaarsen op nummer 7. De ervaring van de vrouw die de kaarsen maakt is, dat de gekleurden het hardst lopen. Mijn ervaring is de grijze. De Martini's bijnaam is immers D'ole Grieze.


DecemberBegin van de maand gingen we naar de Ikea en kocht ik deze kast, maar kreeg ik er één deurtje niet in. Na twee keer terug te zijn geweest met de onderdelen lukte het uiteindelijk wel. 

Ik had twee dagen een BHV cursus en zag er extra charmant uit hahaha. 

Samen met mijn moeder ging ik naar het Groninger Museum, naar de prachtige Chihuly tentoonstelling en Grommm! En we sloten de dag af in de chocolade hemel van Quetzal :P 

Er werd deze maand gezellig geschaatst op de Grote Markt, al is het zitten in de kijkruimte helemaal niet fijn meer. 

Een vriendin van mijn zoon, had mee gedaan met de tentoonstelling Dit is mien laand in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. 

De eerste sneeuw van deze winter viel. 

En ik nam mijn zoon voor het eerst  mee naar de Nachtmis. Het was mijn tweede, maar dan wel mijn eerste in Nederland. Mijn oma heeft 5 jaar lang in Oostenrijk gewoond en ik heb 1x daar de Nachtmis meegemaakt. 

In de kerstvakantie zagen we de stoet van het Roald Dahl Festival. Ik had er meer van verwacht, maar misschien was het alleen gaver in het eerste jaar. Wij konden voorgaande jaren nooit kijken.  


Overig:

Vorig jaar had ik als voornemen een nieuwe tv-kast te kopen en leuk dat, dat is gelukt. Voor 2019 wil ik een mooie grote tafel, bankje voor aan tafel en 3 fijne stoelen kopen. De tafel en bank die ik eerder in dit blog liet zien wordt het niet. De tafel is namelijk 1.000 en de bank 600 euro. En laten we nu in februari 2019 een goedkopere tafel en betere en tevens goedkopere bank gevonden hebben. Het spaardoel komt dus dichterbij. 

Ik las minder boeken, dan in 2017, maar samen/voorlezen was weer wat meer. En ach, boeken moeten ook niet, het is ontspanning. 


1 opmerking:

tagrijn zei

Ik kwam hier weer eens even kijken. Het doet me goed te zien en te lezen dat je de boel nu behoorlijk goed op de rails hebt, dat de moeilijke jaren achter je liggen en dat klinkt ook door in je tekst.

De Burger en de hoer - Lotte van de Pol

De afgelopen 2 dagen las ik het boek 'De Burger en de hoer" van Lotte van de Pol. Prostitutie in Amsterdam. Het mooie is, dat er in...