maandag 25 december 2023

Karel de Grote

Eikenhouten beeld: Karel de Grote

Op deze dag in het jaar 800 werd ๐—ž๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ๐—น ๐—ฑ๐—ฒ ๐—š๐—ฟ๐—ผ๐˜๐—ฒ door paus Leo III in de Oude Sint-Pietersbasiliek tot keizer gekroond. Dit werd bewust op de geboortedag van Jezus gedaan. 

De naam 'De Grote' dankte hij aan het feit dat zijn rijk groot was. Het besloeg een groot deel van West-Europa zoals het huidige Frankrijk, Duitsland, de Benelux en Italie. Ook werd hij 'de vader van Europa' genoemd. 

Karel de Grote dacht ook groots. Hij zag zichzelf graag als opvolger van de Romeinse heersers. Zo liet hij zijn eigen munt slaan waarop hij afgebeeld staat als Romeins keizer. En zijn lengte was (denkt men) 1,84 meter.

Dit galjoensbeeld van keizer Karel de Grote is van na 1600 en afkomstig van een 17e eeuws

Nederlands schip. Het is gemaakt van eikenhout.

Schepen uit de zeventiende eeuw waren vaak rijk versierd. Het is niet bekend of dit beeld van een walvisvaarder, een oorlogsschip of een handelsschip afkomstig is.

Vroeger stond dit beeld in zaal 10 van het Noordelijk Scheepvaartmuseum en zit in de collectie van Museum aan de A (momenteel niet te zien voor het publiek)


Karel de Grote zoals hij in het
Noordelijk Scheepvaartmuseum
in zaal 10 stond

Bronnen

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Wikipedia

Twitter (Boudewijn Steur)


Geen opmerkingen:

Popeye & Frank "Rocky" Fiegel

Popeye, Museum aan de A Wist jij dat ๐—ฃ๐—ผ๐—ฝ๐—ฒ๐˜†๐—ฒ gebasseerd is op een echt persoon?  Klik op Foto voor Youtube video van 2½ minuut Frank &q...