zaterdag 21 oktober 2023

Johan Tonnis veroordeeld voor hekserij

Kunstwerk van Ludmila van der Spoel

Bij Heksenvervolgingen, werden ook mannen beschuldigd van hekserij. Van alle omgekomen 'heksen' was ongeveer 20% man.

Het keramieke kunstwerk van
bovenaf gezien

Op 5 september 1589 werd Johan Tonnis (knecht van Johan Rensinck uit Wessinghuizen) op het water geworpen. Als iemand gedoopt was en een pakt met de duivel had gesloten, zou het water hem afstoten. Tonnis dompelde even onder en kwam meteen weer boven drijven. Dus het bewijs was geleverd, volgens de gedachtegang in die tijd. 

Daarna ging Tonnis 'ter tortuir' en op 11 september vond het oordeel plaats. Samen met drie vrouwen belandt hij op de Giezelbaarg op de brandstapel en zij worden levend verbrand. 

Johan werd verdacht van de beste melkkoe van boer Alkema betoverd te hebben waardoor de koe geen melk meer gaf. Ook werd hij beschuldigd dat vrouw Meertens ziek is geweest door hem. 


De tentoonstelling ๐——๐—ฒ ๐—›๐—ฒ๐—ธ๐˜€๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฅ๐˜‚๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—”๐—ฎ is nog te zien t/m 5 november in Klooster ter Apel waar nog meer van de prachtige beelden van Ludmilla van der Spoel staan. 


Aanrader!


Geen opmerkingen:

Popeye & Frank "Rocky" Fiegel

Popeye, Museum aan de A Wist jij dat ๐—ฃ๐—ผ๐—ฝ๐—ฒ๐˜†๐—ฒ gebasseerd is op een echt persoon?  Klik op Foto voor Youtube video van 2½ minuut Frank &q...