zaterdag 21 oktober 2023

Alcke Engels & Geertje Johans of Tijs

"๐—”๐—น๐—ฐ๐—ธ๐—ฒ ๐—˜๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—น๐˜€ ๐—ฒ๐—ป ๐—š๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ท๐—ฒ ๐—๐—ผ๐—ต๐—ฎ๐—ป๐˜€ ๐—ผ๐—ณ ๐—ง๐—ถ๐—ท๐˜€" -๐—Ÿ๐˜‚๐—ฑ๐—บ๐—ถ๐—น๐—น๐—ฎ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฆ๐—ฝ๐—ผ๐—ฒ๐—น
Het beeld voor Alcke en Geertje laat de twee vrouwen zien die ongestoord en vredig in een holle knotwilg lijken te slapen. In de 16e eeuw dacht men dat in de kruinen van wilgen 'toovenaerschen' sliepen. 

Alcke was een weduwe uit Blijham van ongeveer 80 jaar. In 1596 gaf zij een appel aan de dochter van de dominee van Blijham. Het meisje werd ziek en stierf. Alcke werd ervan beschuldigd de appel te hebben vergiftigd. 

Geertje, de zus van Alcke, heeft een poging tot zelfmoord ondernomen uit angst ook beschuldigd te worden. Dit was genoeg om haar te verdenken en te laten opsluiten in de Burcht te Wedde. 

De volgende dag is ze dood in haar cel gevonden en samen met haar levende zus verbrand op de Giezelbaarg Tijdens de martelingen had Alcke de naam van Hemcke Aldericks genoemd die bekende na de martelingen, maar omdat de man van Hemcke de boete van 600 daalders kon betalen kwam zij vrij. 

De tentoonstelling ๐——๐—ฒ ๐—›๐—ฒ๐—ธ๐˜€๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฅ๐˜‚๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—”๐—ฎ is nog te zien t/m 5 november in Klooster ter Apel waar nog meer van de prachtige beelden van Ludmilla van der Spoel staan. 

Aanrader!

Geen opmerkingen:

Popeye & Frank "Rocky" Fiegel

Popeye, Museum aan de A Wist jij dat ๐—ฃ๐—ผ๐—ฝ๐—ฒ๐˜†๐—ฒ gebasseerd is op een echt persoon?  Klik op Foto voor Youtube video van 2½ minuut Frank &q...