maandag 17 juli 2023

Rijks Eigendom


In het Drents Museum is momenteel de tentoonstelling ๐— ๐—ฒ๐—ป๐˜†๐—ฎ๐—น๐—ฎ, de buitengewone geschiedenis van Molukkers in Drenthe.

Meteen kregen we de confrontatie met deze stoelen, die in de ruimte hingen met de letters ๐—ฅ.๐—˜ erop. Later in de tentoonstelling lazen wij dat die letters voor Rijks Eigendom stonden. 

De sterk hiรซrarchische organisatie CAZ (Commissariaal voor Ambonezenzorg) was verantwoordelijk voor de woonoorden. 

Deze organisatie had nogal koloniale trekjes. Hoe witter van kleur, des te hoger de rang in de organisatie. Er waren inspecteurs, controleurs en beheerders. 

Het CAZ zorgde bijvoorbeeld voor het onderhoud van de barakken, het toezicht op de toegang tot het kamp, de brandstofvoorraad, het eten in de centrale keuken, de verdeling van het zakgeld en bepaalde de schoolkeuze van de kinderen. 

Alles werd met uiterste precisie geregistreerd. Dus ook wat elk gezin krijgt om zijn barak in te richten. Dat is beslist niet meer dan wat strikt noodzakelijk werd bevonden. 

Door alles wat de Molukkers meemaakten, voelden velen zich vaak ook letterlijk 'Rijks Eigendom' ๐Ÿ’”.

๐Ÿ–‹ tekst is deels van het Drentsmuseum

Geen opmerkingen:

Popeye & Frank "Rocky" Fiegel

Popeye, Museum aan de A Wist jij dat ๐—ฃ๐—ผ๐—ฝ๐—ฒ๐˜†๐—ฒ gebasseerd is op een echt persoon?  Klik op Foto voor Youtube video van 2½ minuut Frank &q...