dinsdag 19 september 2017

Geleerdebaret


Tweede Kamerlid Sandra Beckerman uit Groningen, droeg vandaag op Prinsjesdag een rode baret. Met deze baret wilde Sandra aandacht vragen voor de onderwerpen die de SP dit najaar zal blijven agenderen: de gaswinning, de archeologie en de wetenschap.  
Foto uit de Gezinsbode

In deze baret komen enkele van Sandra's grote liefdes samen: Groningen, de archeologie, de wetenschap en het rood van haar partij SP. Sandra was tussen 2007 en 2017 namens SP lid van Provinciale Staten van Groningen en ondertussen studeerde ze af als archeoloog en is ze gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen op een onderzoek naar de steentijd-mensen van de Enkelgrafcultuur. In maart 2017 werd zij verkozen tot lid van de Tweede Kamer.


De Geleerdebaret op een paspop van de
Muts Fashion (kleding is ook van de winkel)
In de hal van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. 

Deze baret met opvallende 'wangen' is een getrouwe replica van de enige bewaard gebleven middeleeuwse geleerdenbaret die in 1993 is opgegraven in de beerput van de Latijnse school in Groningen. Op die plek stond vroeger de Latijnse school; De Schole tho Sunte Meerten. Dit was de 'middelbare' school van de stad, waar (vooral) jongens, de beste optie voor wie goed kon en mocht leren. Ze leerden er Latijn schrijven en spreken, maar ook rekenen en muziek. In de Nederlanden ging in deze tijd zeker de helft van de kinderen naar school. Deze beerput functioneerde als toilet en afvalkuil, waarin allerlei spullen van de leerlingen en leraren terecht kwamen. Er lagen o.a zakmessen, proppenschieters en dus ook de baret. Het origineel is gebreid en vervilt en werd gevonden toen er uitbreiding van het provinciehuis plaatsvond. Er zijn toen 4 replica's gemaakt. 


(Foto door collega)
Zie er toch wel leip uit met die baret op 😃

De geleerdebaret op de paspop, mag door iedereen die het Noordelijk Scheepvaartmuseum deze week (t/m 24 sept 2017) bezoekt, opgezet worden. Mensen kunnen dan een selfie maken of de baliemedewerkster maakt de foto voor de bezoeker.  

Portret van Regnerus Praedinius, 
rector van de Latijnse School. 
In het boek: Effigies & Vitae Professorum 
Academiae Groningae & Olandiae. 
Groningen 1654
Bruikleen van het Groninger Museum. 

In die mini-tentoonstelling is o.a het boek te zien, zoals hier boven op de afbeelding. Regnerus Praedinius, droeg ook een dergelijke baret, zoals hedendaagse hooggeleerden heren en dames dragen bij universitaire ceremoniën en feestdagen boven hun toga, maar dan zonder de kenmerkende wangen. 



De originele baret is te zien in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden, waar ook een deel van de fondsen uit de beerput liggen. Het deel wat niet uitgeleend is aan  het Rijksmuseum van Oudheden is te zien in de mini-tentoonstelling. 

De dames uit Groningen droegen deze hoeden en ik vind de combinatie die Antje Dierten aan heeft de mooiste. 

Bronnen:

-Noordelijk Scheepvaartmuseum
- Gezinsbode
- Rijksmuseum van Oudheden


Geen opmerkingen:

Baar-/lijkenhuisje Oudeschans

  Het baar-/lijkenhuisje op het Dodenbastion van Oudeschans.  Deze begraafplaats ligt op één van de bastions van de oude vesting. Het lijken...