donderdag 24 december 2015

Jaaroverzicht 2015

Januari

Natuurlijk begon het jaar voor mij in een museum. Ik nam een oud collega mee, die ik in een rolstoel dumpte en af en toe liet ik hem voor een prachtig schilderij staan ;-). Wat een mooie tentoonstelling was 'Het Geheim van Dresden' in het Groninger Museum. 

Er lag deze maand sneeuw in Groningen en ik heb begrepen, alleen in het noorden van het land. 

Ik werd lid van een sportschool en ik ging soms heel regelmatig en soms zelfs 5x per week en soms ook weken niet. Mijn gewicht bleef het hele jaar rond de 115kg hangen al viel ik door het sporten wel een kledingmaat af, maar geen gewicht. Maar hopelijk gaat dat beter in 2016 ;-).

Februari

 

Het Drents Museum bezocht samen met een vriend, ivm Malevich, maar ik vond vooral de Ferbergé eieren prachtig. C en ik gingen in februari naar de film 'Big Hero 6'. 

Maart


C werd 7 jaar en had een super leuk verjaardagsfeestje met maar een paar kinderen, maar mede daarom echt gezellig. Tevens had zijn klas voor het eerst een logeerknuffel en speciaal voor zijn verjaardag mocht Borre een nachtje bij ons logeren.

Ik bezocht weer eens het Groninger Museum met mijn moeder en wat me het meeste bij bleef van dit bezoek was het emotionele werk van Jozef Israëls 'Bij moeders graf' een werk wat ik alleen maar kende van het mooie beeld op het Herenplein in Groningen. Het schilderij is zoveel mooier.

Deze maand mocht ik de school van mijn zoon rondleiden in 'mijn' museum. Samen met de juf uit groep 4 en 5 had ik een Middeleeuwen iets opgezet, wat bij haar lesprogramma paste. Heel leuk, maar vooral leerzaam om te doen, al ben/was ik geen gids. Tevens kwam het mij van pas bij een andere schoolgroep, die ik onverwachts een rondleiding gaf (zie foto). 

Het was de maand van de kruidentuintjes sparen bij Albert Heijn en ze gingen allemaal dood of kwamen bij ons niet op. We bezochten Dorkwerd, een mini dorpje aan de rand van Groningen maar wat is de omgeving er omheen mooi. En de opbouw van de tentoonstelling 'Groningen 70 jaar bevrijd' in ons museum.

April


We stapten onderweg naar Den Haag uit in Leiden en bezochten we het Rijksmuseum van Oudheden. Waarbij mijn zoon bij binnenkomst uitsprak, dat hij dacht dat we in Afrika waren aangekomen, omdat hij een tempel en een sarcofaag uit Egypte zag :D. Op de mummie afdeling, zette hij me voor schut om als een zombie heen en weer te lopen en dan ook nog eens met een bepaalde klank "zombie...zombie...ik ga jouw hersens opeten" er bij te zeggen. Natuurlijk kan ik er nu om lachen, maar op dat moment kon ik wel door de grond zakken. Allemaal serieuze mensen om ons heen en een aantal verwijtende blikken. Bij de krokodillen mummies werd hij stil, want dat vond hij toch mega interessant. 
Bij de Romeinse beelden maakte hij een lachwekkende opmerking, die ik serieus heb beantwoord en tot mijn verbazing moest ik deze keer wachten op mijn zoon ipv hij op mij. Wat een mooi museum is dat toch. Ze zijn dit jaar verbouwd en sinds kort weer open, maar wij gaan er zeker weer eens heen.
De volgende dag Panorma Mesdag bezocht, waarvan ik had verwacht dat C dat wel leuk zou vinden, maar die vond het niet zo. Later op de dag naar het Mauritshuis samen met mijn moeder en C en daarvan had ik verwacht, dat C het helemaal niets zou vinden, maar hij vond het mooi. Op een gegeven moment kwam hij naar me toe (hij was al een paar zalen verder geweest) "Nou ik heb haar gevonden hoor, dan kunnen we gaan." hahaha tja, mijn eigen schuld. Ik had hem verteld, dat hij in ieder geval één keer 'Het meisje met de parel' in het echie gezien moest hebben :-D. 

Verder die maand de opening van de tentoonstelling 'Groningen 70 jaar bevrijd' en wat was daar ook nog eens veel over in de stad. Oude auto's en tanks uit WOII reden door de stad heen en een kampement in het Stadspark. Het één en ander zijn we gaan zien. 

Tevens ging ik met een vriend deze maand naar het Rijksmuseum en heb o.a 'The Late Rembrandt' gezien en voor iemand zoals ik (niet tegen massa's kunnen) was het een hel. Toch heb ik een paar werken kunnen zien, voor ik de zalen uit vluchtte, waar het me te druk was en ik bij kon komen op een tentoonstelling die veel rustiger was, maar zeker ook heel mooi. 

En zijn mijn moeder, C en ik naar de film geweest. Ik weet helaas niet meer welke film, maar in de hal stond de reclame voor 'The Minions' (zie collage), maar die film keken we in de Zomervakantie. Voor C voor het eerst in een andere bioskoop namelijk de Pathé in Den Haag op het Buitenhof.

In april kwam er een stagiaire op de afdeling en zij bleef (min de zomervakantie) tot half november en wat was het super fijn werken met haar.  

Mei

Logeren in Amsterdam. Het bezoeken van NEMO (geweldig vond C het daar), Het Scheepvaartmuseum en het Tropenmuseum in Amsterdam. Verder deze maand met het personeelsuitje naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen. 

Juni 

Indië herdenking op het Selwerderhof bijgewoond met een collega. En tot mijn verbazing, kwam ik bekenden tegen. Op de foto zie je hoe oud veteranen respect betonen aan hun verloren kameraden, door de hele herdenking te staan. De oudste veteraan (80+) viel staand in slaap. Dit maakte veel indruk op mij. Deze veteranen doen dit ieder jaar, zolang hun gezondheid dit toe laat. 

Deze maand had ik een stadsrondleiding geregeld voor een groepje collega's, mede omdat ik zelf wil leren hoe een rondleiding te geven in de stad. Het zou mooi zijn om een programma te hebben waarbij het museum bezocht kan worden en een leuke rondleiding, die past bij ons thema. 
Natuurlijk kan ik al een tijdje het één en ander over de stad vertellen, dankzij mijn brede interesse, maar gidsen is natuurlijk iets heel anders.

Op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum liggen vooral stenen en keien en toch is daar meer natuur, dan je zou verwachten. Zo hebben C, een collega en ik zeer geïnteresseerd gevolgd hoe een graafwesp haar buit mee neemt in haar hol . Ik heb het zelfs gefilmd, maar ik dacht dat onze aanwezigheid haar aan het vliegen maakte, maar na rondjes vliegen nam ze de prooi mee onder de grond.

Juli

C ging over na groep 3 en er brak een tijd van Zomervakantie aan. De Fraeylemaborg, Zwemkasteel Nienoord bezocht en gefietst door natuurgebied Kardinge. Verder was er ZomerWelVaart. Maar over de vakantie had ik immers al geblogd. 

Augustus

Begin augustus was het nog Zomervakantie (zie link in Juli). We gingen naar MusSAILkanaal ivm 250 jaar Stadskanaal en reden mee in de oude Diesel van treinmaatschappij STAR. Verder was er een Re-enactment op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. En had mijn zoon in de vakantie nog leuke uitjes met de BSO: Drouwenerzand, Beeld & Geluid in Hilversum en bij ons in het museum. En de vakantie is natuurlijk de beste tijd om lekker boeken te lezen. 
         Na de Zomervakantie brak de eerste dag in groep 3 aan en de eerste weken waren pittig. Het echte schoolwerk gaat beginnen en er wordt minder gespeeld. Het stil zitten in de klas en aan het werk zijn, het was moeilijk voor de kleine man. Ik maakte me er zorgen om. Gelukkig, ging het in de loop van de weken wennen en ging het hem allemaal beter af, dan we allemaal hadden verwacht. 
 
Eind Augustus ging ik zonder mijn zoon naar Amsterdam. Ik zou met een goede vriend naar de Hermitage gaan. Helaas kon hij niet, maar troffen we elkaar wel even kort. 

In de Hermitage liep ik een bekende tegen het lijf, een Amsterdammer die weleens ons museum bezoekt. Met hem heb ik heel lang naar het prachtige beeld staan kijken en het was duidelijk te merken, dat de suppoosten daar nerveus van werden hahaha. Ik vond het vlindertje zo mooi in de handen, zo delicaat. Terwijl hij de billen van de jongen van het beeld bewonderde hahaha. Het was een heel mooie tentoonstelling over Napoleon, Josephine en Alexander. 
En wat had ik die dag in Amsterdam pijn. Ik zat toen al op het toppunt van de pijn onder mijn voeten. Geneestijd is half jaar tot een jaar. Vooral mijn linkervoet is het allerergste. Augustus en September zijn de ergste maanden geweest. Het gaat langzaam aan iets beter (nu ik dit in december schrijf).

En wat ik heel spannend vond deze maand, was dat ik mijn eerste rondleiding aan een groep volwassenen heb gegeven. Ik had tot nu toe alleen maar kinderen een rondleiding gegeven of een groepje van 2 volwassen personen.

September

Op 2 september had ik na een dag lang en veel staan op het werk zo'n pijn, dat ik niet meer wist hoe ik thuis moest komen. Behalve dan naar de bus lopen, maarja vanaf de bus moest ik natuurlijk ook lopen. Wat fijn, dat ik op de Grote Markt zag, dat Jan en zijn paard Rex naar huis gingen. De wei van Rex is ergens voorbij mijn huis, dus ik kreeg fijn een lift. 

Verder in september een heerlijke high tea genoten met mijn aller beste vriendin. 

Ik mocht later deze maand mijn vaste contract tekenen, die per 1 oktober 2015 in ging. 

En ik ben met mijn moeder naar Paleis het Loo geweest voor de Sisi-tentoonstelling. Mijn moeder en ik waren beide fan van Romy Schneider. En vooral de films uit haar Duitse-periode heb ik veel gekeken met mijn tante. Verder heb ik niet alleen dit jaar een boek over het echte leven van de Oostenrijkse Keizerin gelezen, maar ook al in mijn Haagse tijd. Al jong wist ik, dat de film geromantiseerd was en toch kijk ik hem nog steeds graag :-). 

Mijn zoon viel op school tegen een rand van een tafel aan en moest gehecht worden bij de huisarts. Ik was onderweg naar de huisarts met C achterop en was ik nog stoer. Ik deed of we een ambulance waren en ik riep "Tatoe tatoe". Maar eenmaal binnen kneep mijn maag samen toen de huisarts zei, te moeten hechten. Ik dacht, dat ik het niet zou trekken een naald met draad door mijn kind te zien gaan. Gelukkig werd het gelijmd en dat konden wij samen heel goed aan. 

Oktober

De dag van de Groninger Geschiedenis was weer leuk en we hadden goed weer. 

Ik mocht de Watertoren Noord bezoeken ivm een overleg/vergadering. Tegenwoordig heet het 'De bovenkamer van Groningen.' Fijn, dat zoiets behouden blijft en wat een bijzondere locatie.          

Verder ben ik deze maand naar Utrecht gegaan, waar ik met een vriend de tentoonstelling 'De Heksen van Breugel' bezocht in het Catarijneconvent. En in de herfstvakantie bezochten C en ik de leuke film 'Hotel Transsylvanië 2'. 

November


Begin november op de beurs gestaan bij Bus-idee. 

De Martinitoren in de Franse driekleur ivm de terroristische aanslagen in Parijs. 

De Mottenberg van Mesdag hangt in ons museum ivm de tentoonstelling 'Mesdag, Mesdag, Israëls en de Schildersbuurt' en op de tentoonstelling hangen een aantal van mijn foto's van de schildersbuurt. 

En natuurlijk de maand van de intocht van Sinterklaas. 

December


Weer eens naar het Groninger Museum geweest., deze keer in mijn uppie. Ik ging speciaal voor de keramiek (gevelstenen) van Anno Smith en liep meteen ook een rondje op de tentoonstelling 'Breekbaar Goed' met Aziatische keramiek. 

Deze maand had ik een meeting in de Wolkenfabriek, wat niet zo handig was om daar de entree van te vinden, maar ook weer een belevenis op zich. En de kerstboom met 10.000 lichtjes staat op de Grote Markt. 

De maand is nog niet om. Maar vandaag: de dag voor kerst, een dag van nadenken, sowieso is deze tijd van het jaar de momenten van nadenken. Het was een moeilijk jaar, vooral financieel, maar terwijl ik dit blog in elkaar flanste verbaasde ik me er over dat we zo ongelofelijk veel hebben gedaan en beleefd. Mede dankzij kortingskaartjes voor de trein en natuurlijk de Museumkaart die ik behoorlijk gebruik en ons een leuke dag bezorgd. Mijn schildklier gaf me aan het begin van het jaar nog regelmatig een kapotte huid en andere problemen, maar buiten mijn gewicht voel ik me vrij goed. De peesbladontsteking is nog niet over, maar duidelijk al stukken beter. Verder knijp ik in mijn handen met mijn vaste contract en het leuke werk, dat ik heb. 

2015 was het jaar van enorm veel boeken lezen. Best bizar: *klik* Aangezien de leuke leeftijd van 8 jaar van mijn zoon er aan komt, komen de meer leukere boeken aan bod om straks voor te gaan lezen. Dus sowieso meer voorlezen komend jaar en aangezien hij steeds beter leest, meer samen gaan lezen :-).

2015 was afscheidt nemen van bepaalde mensen in mijn leven, waarvan het aantal nu op 3 staat, maar een 4e komt er denk ik aan. Maar dat geeft niets, want je bent totaal anders en soms zijn mensen tijdelijk op je pad. Er zal daardoor ruimte komen voor nieuwe mensen en tevens wil ik meer tijd besteden aan hen die ik afgelopen jaar wat verwaarloosd heb. 

2016 wordt een beter jaar in alle opzichten :-)

Geen opmerkingen:

De Burger en de hoer - Lotte van de Pol

De afgelopen 2 dagen las ik het boek 'De Burger en de hoer" van Lotte van de Pol. Prostitutie in Amsterdam. Het mooie is, dat er in...