woensdag 14 oktober 2015

Watertoren Noord (De Bovenkamer van) Groningen

De Watertoren Noord van Groningen aan het Noorderplantsoen, zoals ik hem in 2008 op de foto
heb gezet. Deze vrijstaand gesitueerde watertoren staat op een groot binnenterrein achter de Noorderbinnensingel aan de rand van de oude binnenstad. Het is gebouwd in 1907-1908 in opdracht van de NV Groninger Waterleiding, als waterleverancier voor het dichtbij gelegen Academisch Ziekenhuis (wat nu UMCG heet). Deze watertoren was de eerste watertoren in Nederland met een stalen onderbouw. Van dit type zijn er in ons land slechts drie gebouwd. Sinds 1977 is het buiten gebruik geraakt. In 1988 is de toren gerestaureerd en sindsdien werd er gezocht naar een nieuwe bestemming. En dat heeft die gekregen. In 2013 is er begonnen met de restauratie en herbestemming van de toren. 
Op Open Monumentendag 2013, mochten we de toren bezoeken. Ik heb het toen niet gedurfd om in dat enge liftje te gaan. Gisteravond mocht ik de toren bezoeken ivm een vergadering/bijeenkomst. De lift is deels van glas en deels van staal en dankzij het prachtige uitzicht en dichte vloer, vond ik het in de lift niet eng. 
Op 14 mei 2014 opende het multifunctioneel centrum in de watertoren en sindsdien heet het 'De Bovenkamer van Groningen'. De ruimte is te huren voor feesten, lezingen of exposities. De 45 meter hoge toren bestaat uit een schacht (voor de toe- en afvoerleidingen) en een daaromheen liggende gietijzeren spiltrap en een cantileverconstructie van geprofileerde en geklonken ijzeren balken. De zeszijdige open stalen onderbouw met kruisspanten en horizontale balken rusten op acht zware betonnen pijlers. 

Het waterreservoir met een inhoud van 1.000 kubieke meter rust met een het cilindrische gedeelte op de onderbouw zodat de halfbolvormige onderkant van dit reservoir is vervaardigd van stalen platen aaneengeklonken door rijen klinknagels (zie foto). Het heeft een twaalfzijdig zinken tentdak op houten spanten en wordt ingesloten door een mantel van monierwerk (gewapend beton). Aan de buitenzijde is een twaalfzijdige bakstenen ommanteling aangebracht. De forse plint van de schacht is van paarse trasklinker gemetseld; het overige muurwerk is van roodbruine baksteen. 
Het reservoir met lekzolder heeft in elk van de twaalf zijden twee boven elkaar liggende, rechthoekige vensters, waarvan de bovenste iets hoger zijn dan de onderste. Het geheel is met een twaalfzijdige tentdak gedekt met op tweederde van het volume een lantaarnachtige, houten opbouw. 
Boven de bar hangt deze geweldige verlichting (flessen).
Het ruime uitzicht vanuit de Watertoren. 

Foto's:  van mezelf
Bron: Groninger Monumentenfonds

Geen opmerkingen:

Popeye & Frank "Rocky" Fiegel

Popeye, Museum aan de A Wist jij dat 𝗣𝗼𝗽𝗲𝘆𝗲 gebasseerd is op een echt persoon?  Klik op Foto voor Youtube video van 2½ minuut Frank &q...