woensdag 6 maart 2013

Over de brug komen

In Den Haag (waar ik geboren en getogen ben), hebben we de uitdrukking, dat je eerst over de brug moet komen. Eerst betalen, anders krijg je niet wat je wilt. Nu komt ik vandaag op een site tegen wat dat betekent. (op http://www.mijnwoordenboek.nl/dialect/Haags)

Lang, lang geleden toen we nog alles boven een bepaald gewicht en hoeveelheid via de spoorwegen moesten vervoeren, kwamen de treinen vanuit het land aan met bier voor Den Haag. Op het moment dat deze in onze stad aankwamen werden grote vaten op karren geladen, om daarna de stad in vervoerd te worden. Op het moment dat deze karren vanaf het Hollands Spoor de stad in wouden en bij de Bierkade aankwamen moesten deze over een brug heen. Daar stonden altijd mensen klaar om te helpen, maar voor een bepaalde prijs. Wou de bierleverancier geen hulp dan kon het zo gaan: Kar omhoog is geen probleem. Dan bepaal jezelf de snelheid. Kar omlaag is een ander verhaal, dan bepaald zwaartekracht de snelheid! Dus het verstandigste was om de hulp van deze mensen in te schakelen. Nou was er altijd een duwer( omhoog) en een sjorder(trekker) die een touw aan de achterkant van de kar vast maakte om die zo langzaam mogenlijk te laten zakken. Boven op de brug gekomen vroeg dan de duwer of er even betaald kon worden. Gebeurde dat niet, liet de sjorder los en moest er achter de kar aangerend worden. Die waarschijnlijk pas in de wagenstraat met een grote klap en veel bier verspilling tot stilstand kwam. Zonde man. Vandaar het spreekwoord: "Over de brug komen"

Het leuke vind ik nu, dat ik nu ik al jaren niet meer in Den Haag woon en ik altijd heb gedacht, dat boten bier werden gelost aan de bierkade.

Geen opmerkingen:

Baar-/lijkenhuisje Oudeschans

  Het baar-/lijkenhuisje op het Dodenbastion van Oudeschans.  Deze begraafplaats ligt op één van de bastions van de oude vesting. Het lijken...