maandag 5 augustus 2024

De Furie


De Furie sleepboot Maassluis

Vandaag was ik met Ranko Veuger in het Historisch Archief Midden Groningen ivm de tentoonstelling "Van Turfschip tot Coaster" die t/m woensdag 7 augustus is te zien.

Ranko had mij al eens gevraagd of ik de Furie had gezien toen ik vorige maand in Maassluis was. Ja, die had ik gezien, maar nog niet geplaatst. En wat schetste onze verbazing 😲🙂 er stond een model van de Furie 😍.


De Furie, scheepswerf Bodewes

Wat blijkt nou? Deze dame komt uit Groningen. In 1916 werd zij te water gelaten bij Scheepswerf Bodewes in Martenshoek. 

Daarna voer ze 60 jaar in Zweden, waar zij houtvlotten versleepte over de Oostzee. Daarna kwam deze mooie stoomzeesleper terug naar Nederland.

In 1976 werd de Furie aangekocht door de AVRO en vertolkte ze twee jaar lang de hoofdrol in de legendarische televisieserie Hollands Glorie. Toen de boot na afloop van de opnames werd aangeboden aan de sloop, is zij aangekocht door Stichting Hollands Glorie in Maassluis.

En daar ligt zij sinds 1978 te shinen op haar vaste stekkie naast het Nationaal Sleepvaartmuseum aan de Stadhuiskade in Maassluis.

Gebruikte Bron: https://furie.nl/
📷 by Zakina Muyres

donderdag 1 augustus 2024

Swan, Rush and Iris



Swan, Rush and Iris
By Walter Crane


Op de Oosterstraat 34 zit een jugendstil winkelpui uit 1911 van architect Ath. van Elmpt. 

De zwanen: Swan, Rush and Iris van Walter Crane (1845 - 1915). Deze Engelse kunstenaar was tevens illustrator, schreef poëzie en kinderboeken, maakte keramische tegels en decoratieve kunst. 

Toen hij de zwanen maakte was dat als behang design in 1875. Dat behang is in het bezit van Victoria & Albert Museum. 

Meestal waren Cranes behangontwerpen figuratief en vaak verhalend, gebaseerd op Griekse mythen, sprookjes en kinderrijmpjes. Dit ontwerp heeft een formaliteit gebaseerd op heraldisch ontwerp gecombineerd met een naturalistisch en picturaal thema. Het is typerend voor Cranes stijl in die periode. 

Over met name de decoratieve kunst was veel te doen. Vele kunstcritici meenden dat dit van een minder niveau was, dan de klassieke schilderkunst, maar Crane maakte zich er hard voor hier tegen te propaganderen en zei in zijn invloedrijke boek The Claims of Decorative Arts dat decoratieve kunst de aarde is waarin de bloemen groeien.

Ik kon niets vinden over de tegels en wat blijkt... dankzij de reactie van @leroy_pics (Instagram) en het inzoomen van de foto... het zijn geen tegels. In 2022 gemaakt door Hans Leip echt ben flabbergasted ik dacht echte tegels 😲😄



De Furie

Vandaag was ik met Ranko Veuger in het Historisch Archief Midden Groningen ivm de tentoonstelling "Van Turfschip tot Coaster" die...