donderdag 4 juli 2024

Matrouska/Baboesjka


Toen ik op een dag het verhaal over de Matrouska/Baboesjka poppetjes hoorde, wilde ik hier iets mee. Een collega van het Speelgoedmuseum Roden had wel een heel bijzondere set. 10 poppetjes en die laatste 2 zijn zo bizar klein. 

Matroesjka/Matrouska is een koosnaam voor een boerenmeisje. En Baboesjka betekent Grootmoeder. Gebruikelijk is dat de buitenste pop altijd een vrouw is, binnen in kan het afwisselen en allen zijn in traditionele kleding geschilderd.  

Tegenwoordig kan de buitenste ook Dart Vater, een man, twee afbeeldingen op de buistenste zoals Masha and the Bear.

De houten poppetjes waarin meerdere kleinere houten poppetjes passen en het in elkaar stapelen van de kleinere in de grote moederpop, wordt als symbool van fertiliteit en eeuwigheid gezien.  

Deze poppen bestaan sinds 1890 en het idee komt van de Japanse gelukspoppetjes. Een meubelmaker en schilder hebben de eerste Matroesjka’s gemaakt in opdracht van Savva Mamontov. En tijdens de Exposition Universelle van 1900 in Parijs werden de poppen geïntroduceerd. Ze werden razend populair.  

Als de Baboesjka gemaakt wordt, gebruikt men het liefst Lindehout, omdat deze het zachtste is om te bewerken. Ook wordt er wel Berk of Els gebruikt. Vaak begint men met de kleinste (die niet uit elkaar gehaald kan worden) en dan de pop die er overheen komt etc. De poppen kunnen van 2 tot wel 60 stuks gemaakt worden die in elkaar passen.  


Geen opmerkingen:

De Furie

Vandaag was ik met Ranko Veuger in het Historisch Archief Midden Groningen ivm de tentoonstelling "Van Turfschip tot Coaster" die...