zaterdag 24 maart 2018

Tweede Bonus Verjaardag en een fijn cadeautje voor mezelf

Vandaag twee jaar geleden vond mijn zoon mij, in de ochtend, op de huiskamervloer in coma. Ik bleek diabetes type 1 gekregen te hebben. Aangezien ik bijna dood was, noem ik deze dag sinds dien mijn Bonus-verjaardag.

Vorig jaar vierden wij dit met een etentje, vandaag doen we niet iets qua vieren. Ik heb mezelf namelijk een heel duur cadeautje gegeven, wat ik me eigenlijk niet kan veroorloven. De Free Style Libre. En zo lief, maar C is er ook mega blij er mee dat ik het heb gedaan. Hij wilde dat ik het al veel eerder had gedaan, maar daar heb ik een veel te laag inkomen voor.

Foto van Abbot

Donderdag zette ik de sensor op mijn arm. Het leek me heel eng om te doen, maar voelde er inderdaad helemaal niets van (wat ik al had gelezen en gehoord). Een uur later kon ik voor het eerst scannen. Ter controle met de vingerprik ontdekte ik, dat er 2,0 mmol verschil in zit. Nu is dit in mijn hoofd wel makkelijk om te rekenen, maar als ik op mijn scanner kijk en 5,9 zie dan moet ik niet denken dat ik goed zit, maar heb ik eigenlijk al een hypo. en anders wel bijna. 

Het ziekenhuis en ik waren altijd al in de waan, dat ik wel wakker wordt van een hypo, maar dat bleek niet waar te zijn. Tot mijn schrik ontdekte ik de eerste nacht al, dat ik heel lang in een hypo heb gelegen, wat levensgevaarlijk kan zijn. Toen ik de FSL (afkorting van Free Style Libre) de volgende ochtend aan mijn computer aansloot zag ik een mooie grafiek en de totaaltijd van mijn hypo. 


Het rood rechts is donderdagavond en links staat de nacht (begin van de dag) van de vrijdag. 241 minuten in een hypo, die dus eigenlijk veel langer heeft geduurd aangezien ik 2,0 verschil met de FSL. Bizar dat ik er helemaal niets van merkte en ik 2:45 wakker werd voor de wc en dus niet ivm de hypo. De vingerprik vertelde mij dat ik op 3,4 zat en dan ben je in de waan, dat je er nog maar net in zit. Terwijl de FSL zelfs nog lager aan geeft ๐Ÿ˜ฑ.

Iets anders wat mij nu al 2 ochtenden opvalt is dat ik met keurige waardes opsta, maar omdat ik nu kan scannen heb ik ook de tussen tijd tussen nuchter en Na het Ontbijt gemeten. NO in het bloedglucoseboekje dat ik al 2 jaar bij hou. Normaal zie ik bij NO een stijging, maar nu probeerde ik bijvoorbeeld of ik door mijn jas heen kan scannen (dat kan ๐Ÿ˜Š). En ik wist wel dat ik een ochtend stijger ben, maar ik blijk dat dus ook te zijn zonder dat ik eet. Vanmorgen heb ik het eerste half uur niets gegeten en terwijl je al wat klusjes in huis doet, begin ik al behoorlijk te stijgen. Dus vanmorgen eerst insuline gespoten. Mijn gebruikelijke klusjes gedaan en toen mijn ontbijt gemaakt. Ook dat maakt niet uit... ik stijg. Al steeg ik gelukkig niet zo hoog als gisterochtend. Het tijdstip, dat ik normaal NO meet ben ik dus niet stijgende, maar al weer dalende. Terwijl het in het bloedglucoseboekje als een stijging er uit ziet. 


En terwijl de nacht mooi rustig verliep, zo bijna keurig in het blauwe stuk is de ochtend heel grillig.

Verder zijn er zoveel mogelijkheden met de FSL en zoveel inzicht mogelijkheden. En ik denk ook wel, dat het invloed gaat hebben op mijn eten. Voorheen vond ik het heel eng om vaker koolhydraatarm of -beperkt te eten, omdat je dan toch bang bent voor een hypo. Maar als ik nu al in zo'n korte tijd kan zien wat bloedwaardes werkelijk doen bij het eten van bepaalde voeding, dan ga ik dus zeker durven anders te eten met de FSL. Ik hoef niet meer bang te zijn om een stripje te verspillen, maar kan vaker scannen zonder dat er extra kosten zijn.

Alleen jammer, dat ik me dit niet elke maand kan veroorloven ๐Ÿ˜’, ach nouja deze maand heb ik meer inzicht en wie weet wat dat met mijn bloedwaardes doet ๐Ÿ˜‰. Ik merkte gister wel, dat ik eerst scande voor ik overwoog om een stukje gebak op mijn werk te nemen van iemand die trakteerde. En ik besloot mijn mooie waardes er niet mee te verpesten ๐Ÿ˜ƒ. 


Dit soort inzicht-mogelijkehden zitten er dus ook op. En hier ga ik dus zeker weten mee aan de slag. Mijn gemiddelde is veel te hoog, maar vooral de ochtenden. Ik ga bekijken hoe ik dat kan verbeteren en natuurlijk bespreek ik dit ook met de specialist. Ik verneem van meerdere mensen met type 1, dat ze dankzij de FSL betere waardes hebben, dat inzicht (meten = weten) zoveel pluspunten heeft. 

Een beter cadeautje had ik mezelf niet kunnen geven ๐Ÿ˜

Geen opmerkingen:

De Burger en de hoer - Lotte van de Pol

De afgelopen 2 dagen las ik het boek 'De Burger en de hoer" van Lotte van de Pol. Prostitutie in Amsterdam. Het mooie is, dat er in...